Közel 17 ezer játékos részvételével véget ért a második Nagy Diák Agrárteszt.

 

A Nagy Diák Tesztek edukatív programsorozat keretében a Nagy Diák Agrárteszt 2 első fordulója 2022. szeptember 1. és 2022. december 15. között zajlott. Az első fordulóból az 1000 legjobb eredményt elért diákot invitáltunk a középdöntőbe, a második fordulót szintén online, december 28. és 30. között rendeztük meg. Olyannyira szoros volt a küzdelem, hogy nemcsak a középdöntő 10 legjobb versenyzőjét, hanem valamennyi 18, 17, 16 és 15 pontos játékost meghívtunk a fináléba, összesen 35 diákot. Közöttük dőlt el a verseny, melynek eredményét Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hirdette ki a 23. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon.

- Óriási siker számunkra, hogy az előző agrárteszthez képest, amin 10 ezren vettek részt, most közel 17 ezren játszottak – fogalmazott Dr. Gyuricza Csaba. - A célunk az volt, hogy az agrárteszten keresztül reális képet adjunk a mai agrártudományról, illetve fenntarthatóságról. Az agrártudomány a jövőben csúcstechnológiai ágazat lesz, és ehhez meg kell találnunk a legtehetségesebb fiatalokat.

A versenyt Rédler Zalán, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium végzős hallgatója nyerte. Mint mondta, elég volt a biológia és fizika órákon figyelnie, külön nem készült a megmérettetésre. Ezért is nagy szó, hogy a Nagy Diáktesztek történetében a fiatalember az első, aki hibátlanul játszott a döntőben. 

Zalán a győzelmével egy 2 fő részére szóló, 7 éjszakás, félpanziós görög nyaralást nyert. A második helyezett Varga Dávid - aki a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója – egy okostelefont vihetett haza. A harmadik helyezett Mihalovics Máté -aki a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium hallhatója - egy mountain bike-kal gazdagodott.

Eredményt hirdettünk az iskolák versenyében is - a Nagy Diák Agrárteszt 2-n 402 tanintézmény vett részt, közülük a Fehérgyarmati Deák Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium játszott a legaktívabban, ugyanis 283 diákjuk töltötte ki a tesztet. Példátlan teljesítménykét 150 ezer forintot kaptak, amit osztálykirándulásra költhetnek.

 A verseny a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakmai támogatásával indult azzal a céllal, hogy reális képet adjon a mai modern agrártudományról.

Gratulálunk minden nyertesnek valamint résztvevőnek, és figyeljétek az agrárteszt oldalát, hiszen a következő tanévben is várunk titeket ezzel az igazán izgalmas játékkal!