Véget ért a 3. Nagy Magyar Filmteszt

Standard

Közel 19 ezren vettek részt a Nagy Magyar Filmteszten

 

Lezárult a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak 3, amely még a tavalyi 18 ezres rekord kitöltést is túlszárnyalta. Az online fordulót követően 2020. február 20-án a döntőbe jutott legjobb 12 versenyző mérte össze filmes tudását a budapesti Akvárium Klubban.

 

A DUE Médiahálózat a Nemzeti Filmintézet támogatásával és szakmai együttműködésével elsősorban a diákokat szólította meg a magyar filmet népszerűsítő játékban. A Nagy Magyar Filmteszt első fordulója, a 20 kérdésből álló, mobilról és számítógépről is elérhető online teszt nagy sikert aratott, novembertől február elejéig közel 19 000 diák töltötte ki a tesztet. A játék során klasszikus és új magyar filmekből egyaránt voltak kérdések, szöveges és képes feladványok is, melyeket szakmabeliek állítottak össze azzal a céllal, hogy átfogó képet adjanak a magyar film legjaváról.

 

2020. február 20-án, az Akvárium Klubban megtartott középdöntő során harminc filmes kérdésre adott válasz alapján került kiválasztásra a legjobb 12 versenyző – ők vetélkedtek tovább egymással egy nagyon izgalmas és látványos kvíz keretében, Petur András ceremóniamester bravúros irányításával. A döntő végére megtudhattunk, ki az a három diák, aki a legalaposabb ismerettel rendelkezik a magyar filmekről.

 

A helyezettek Káel Csabától, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztostól, valamint Kecskés Isvántól, a DUE elnökétől vehették át értékes nyereményeiket.

 

I. Kéri Anna Katica nyereménye egy Samsung Galaxy Note 10 mobiltelefon. Katica már tavaly is indult a Filmteszten, akkor nem jutott be a középdöntőbe. Mint mondta, a szülei fertőzték meg a magyar filmekkel, és kis kora óta hazai alkotásokat néznek otthon együtt. Anna hobbija nemcsak a filmnézés, hanem sokat is olvas róluk. Kedvenc magyar mozija a Kincsem, ami nagyon lenyűgözi, ráadásul kötődik is hozzá. A film belső jeleneteit édesanyja munkahelyén, Keszthelyen, a Festetics-kastélyban vették fel.

 

II. a második helyezett a kecskeméti Pácsa Laura lett,

 

III. a harmadik helyen pedig  a tizennyolc éves Kristóf Álmos végzett.

 

A fentieken túl, mind a 12 döntőbe került játékos egy-egy ajándékcsomaggal lett gazdagabb, valamint értékes kiállítás-, fesztivál-, szabadulószoba-belépőket, illetve egy nizzai repülőutat is kisorsoltunk a megjelent játékosok között.

 

A nap folyamán változatos programokkal, sztárvendégekkel, a filmes szakma kiválóságaival találkozhattak a résztvevők, többek között izgalmas beszélgetést hallhattunk Pataki Ágival, Hartung Attilával, Trill Zsolttal, Balsai Mónival, Szabó Simonnal, Csákányi Eszterrel és Hajdu Steve-vel. A nagy felkészültséget igénylő verseny mellett sebesüléseket imitáló maszkmesteri bemutató, hennázás, story board és képregény rajzolás, VR szemüveges játék, vagy éppen szerzői jogi kvízjáték várta a résztvevőket. Természetesen a filmvetítések sem maradhattak el, hiszen a kisteremben magyar kisfilmeket tekinthettek meg az érdeklődők, az eseményt pedig Hartung Attila filmje, a FOMO zárta.

 

Reméljük, hogy ezt a sikeres vetélkedőt a jövő évben is folytathatjuk – addig is nézzetek minél több remek magyar filmet és figyeljétek felhívásunkat a következő Filmtesztre!