2022. március 4-én ötödik alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak versenyét a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

Az edukatív játékot azzal a céllal indították, hogy a 14-20 év közötti fiataloknak szórakoztatva adjanak képet és tudást a magyar filmekről, sorozatokról, alkotókról. A háromfordulós játékba a filmteszt.hu oldalon lehetett bekapcsolódni. A több mint 23 ezer résztvevőből a második fordulóba az online tesztkitöltésen legjobb eredményt elérő 14 és 20 év közötti játékosok kaptak meghívást. A több száz középdöntős az UP Rendezvénytérben mérkőzött meg egymással, és közülük a legjobb 10 került a döntőbe. 

A fináléban – ami vissza is nézhető a DUE Médiahálózat Facebook oldalán, továbbá melyből TV műsor is készül m5 csatornára – filmjeleneteket, képkockákat kellett felismerniük és villámkérdésekre válaszolniuk a játékosoknak. A kvízműsor utolsó perceiben ismert színművészek, így Erdélyi Tímea, Gubás Gabi, Őze Áron, Scherer Péter és Vida Péter tettek fel kérdéseket a versenyzőknek.

A Filmtesztet nagy izgalmak közepette Gábriel Bálint nyerte meg, akit egy 250 ezer forintos utazással díjaztak a szervezők. A második Huszt Petra és a harmadik Zupkó Alíz egy-egy okostelefonnal gazdagodott. A nyereményeket Káel Csaba magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és dr. Szayly József, a DUE Médiahálózat alelnöke adta át. A díjátadón elhangzott, hogy a Nemzeti Filmintézet komoly figyelmet szentel az utánpótlás képzésére, és ez nemcsak a színészi, rendezői és operatőri területekre igaz, hanem többek közt a maszkmester, berendező és storyboard rajzoló szakmákra is. 

Bízunk benne, hogy a Filmteszt jövőre is új kihívás elé állítja majd a fiatalokat - kérjük kövessétek honlapunkat a legfrissebb információkkal!