Lezárult a Nagy Diák Klímateszt.

Kivételes érdeklődés mellett zárult a Nagy Diák Klímateszt, melynek regisztrált játékos száma elérte a 35 ezret! Fantasztikus tudni azt, hogy ennyien elköteleződtetek a klímavédelem mellett – azzal, hogy kitöltöttétek a tesztet, és akár egyetlen dologban környezettudatosabban viselkedtek, már sokat tesztek a tisztább és élhetőbb jövőért!

A középdöntőre és a döntőre 2022. május 20-án a 29. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon került sor a budapesti UP Rendezvénytérben, a Nagy Diák Klímanap keretén belül. A legjobb 1000 online kitöltő kapott meghívást a második fordulóra, ahol a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével tudták teljesíteni a középdöntőt.

 A látványos, tévés vetélkedőkre emlékeztető döntőben olyan kérdésekre kellett válaszolniuk a döntősöknek, mint például A Föld hány százalékát borítja víz? (71), A 20 forintos érmén milyen védett élőlény látható? (magyar nőszirom), Melyik ország a legnagyobb szén-dioxid kibocsátó 2006 óta? (Kína), Maximum hányszor javasolt a méhlegelőket kaszálni? (kétszer), Az emberiség hány százaléka él vízhiányos területen? (36).  Az élő műsorfolyamban az MTVA öt műsorvezetője Lola, Novodomszky Éva, Rókusfalvy Lili, Rátonyi Krisztina és Wéber Gábor is tett fel kérdéseket a versenyzőknek. 

A harmadik helyen Lukács Bence végzett, aki egy elektromos robogót nyert. Második lett Marton Olivér, ő egy kerékpárt vihetett haza. A dobogó tetejére Beke Bence állhatott, és egy 250.000 forint értékű utazással gazdagodott. Bence a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságinformatikus szakán végzett, és vállalatirányítási szoftverfejlesztéssel foglalkozik. A környezetvédelem régóta fontos szerepet játszik az életében, már általános iskolásként szemetet szedett az osztályával. Manapság a hétköznapjaiban szelektíven gyűjti a hulladékot, nem használ csomagolóanyagot a boltokban, kevést húst eszik, komposztál, és hamarosan napelem-szerelésébe kezd.

A döntőt követően a Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium képviseletében megjelent diákok és tanáruk átvehették a legtöbb kitöltésért járó 300 000 Ft-os különdíjat.

Gratulálunk a nyerteseknek és mindenkinek, aki időt szánt a klímatudatosságra a teszt kitöltésével - várunk vissza titeket a következő tanévben is!